Klatreveggen i badeanlegget i Sauda

Den perfekte bilferien for barnefamilien

Nakne føtter mot morgenkjølig gress, nyfanget krabbe over kaikanten, actionfylte sykkel- og klatreopplevelser, eller spennende overnatting utendørs? Vi har satt sammen den perfekte bilferien for barnefamilien.

Endelig ferie og tid sammen! I år er Norge fylt til randen med deilige sommerattraksjoner, og i regionen Haugesund og Ryfylke bugner det av opplevelser for store og små.

Vi vet at kjøreturen blir både kortere og kjekkere når barna vet hva de gleder seg til. Vi har derfor satt sammen en barnevennlig reiserute med korte kjøreetapper, kjekke opplevelser underveis og attraksjoner som er skreddersydd for en minnerik sommerferie med barn.

Hvor bør du starte?

Du kan selvfølgelig starte hvor du vil på ruta. Vi har startet ved de to gårdene Haukali 333 og Gøysa Gård i Forsand lengst i sør og jobbet oss oppover i Ryfylke og vestover til Haugalandet.

Vi har markert alle destinasjonene på kartet under – her er det bare å velge etter egen smak.

Gårdsferie i Gøysa

Sjarmerende Gøysa gård består av to gardshus og én leilighet, og byr på fantastisk utsikt over Lysefjorden og fjellene rundt. Gården er en perfekt base om du skal oppleve Lysefjorden, eller om du ønsker deg rolige dager i vakre omgivelser.

Gårdsområdet byr på både sykkelutleie, leke- og grillområder, og en omtrent 150-meter lang sti fra hagen vil ta deg ned til Lysefjorden.

Turistbilferja ligger innen 10 minutters gange. Fra denne kaien er det offentlig transport med både buss og båt som tar deg innover Lysefjorden, til Preikestolen, Jørpeland og til Stavanger.

Se også «slow life» på Haukali 33/3

Terrengsykling på Jørpeland

Neste stopp på ruta er en rykende fersk, 1,5 kilometer lang terrengsykkelløype i Jørpeland sentrum, rett i nærheten av Preikestolen.

Sykkelstien er starten på det som skal legge Ryfylke i Norgesteten som sykkeldestinasjon, og byr på både luftige svev og krappe svinger.

Som du kan se av denne sjarmerende videoen – her er det bare å slippe barna løs! (foto: Ryfylke Bike Tours)

Gårdseventyret Fossane Gård

For deg som drømmer om å tasse barbeint i svalt sommergress, sammen med både sauer, hund, katt og høns, er Fossane Gård en opplevelse av de sjeldne.

Flytt familien inn i 100 år gamle, autentiske gårdshus (…) og ta inn både naturen, utsikten og atmosfæren dette unike stedet har å by på.

Fossane gård på fiske- og bademuligheter i nærliggende elv, båt, kano, og et eldorado av turløyper.

Eventyrskogen

For småbarnsfamilien er en tur gjennom den mystiske eventyrskogen en opplevelse. Opplev tusser og troll blant trærne, sjarmerende skilting og eventyr langs veien. Passer for hele familien, lengde ca. 1 time.

Kjøreturens første badeland!

Velkommen til Suldal bad i Sand, et badeland hvor fantastisk utsikt akkompagneres med flere bassenger, utendørs boblebad, terapibasseng, badstue, en 65 meter lang sklie, stupetårn og klatrevegg. Her er noe for alle!

Foto: Tor Inge Jøssang/ Stavanger Aftenblad

Keen på enda mer badeland?

Kan man egentlig få nok badeland? Neppe. 

I Sauda badeanlegg kan man boltre seg med vann- og klatremoro i både innendørs- og utendørsbassengområder. Lekeapparater, motstrøms- og massasjebasseng, barnebasseng, eget hoppbasseng og rutsjebaner.

Se også Campingliv på Grindafjord Feriesenter

Høyt & lavt klatrepark, Nedstrand

To timer fra Suldal (eller halvannen om du tar ferja), ligger klatreparken Høyt og Lavt Nedstrand. 

Høyt og lavt i Nedstrand har fem løyper med totalt 78 elementer og har Norges eneste zipline på 304 meter med fjordutsikt.

I samme område kan du «glampe» i vakre omgivelser, og du kan også ta turen til Himakånå med de litt større barna.

Besøk også: Tysvær badeanlegg

Øysamfunnet Røvær – et ekte sommerparadis

Foto: Røvær havbrukssenter

Fra Haugesund sentrum kan du flere ganger daglig ta hurtigbåt til idylliske Røvær. Båtturen tar 25 minutter. Ikke la deg lure av at øye kun rommer omlag 35 faste boligadresser, her er det mye spennende å oppleve!

Røvær Havbrukssenter er én av øyas hovedattraksjoner. Havbrukssenteret lærer barn og voksne om hvordan Norge har blitt en verdensledende produsent av laks. Aktivitetspakker er satt sammen av spill, film, besøk i akvariene og besøk på havbruksanlegget.

Ettermiddagsbad i Haraldsvang

Tilbake i Haugesund er naturområdet Haraldsvang et anbefalt sted å oppsøke.

Her rammer flotte turstier inn Skeisvannet, som har både stupetårn, lekeplass og nysgjerrige ender.

Haraldsvangen er et svært populært sted for familier med barn i alle aldre.

Tilbake i Haugesund er naturområdet Haraldsvang et anbefalt sted å oppsøke. Her rammer flotte turstier inn Skeisvannet, som har både stupetårn, lekeplass og nysgjerrige ender.

Haraldsvangen er et svært populært sted for familier med barn i alle aldre. 

Minigolfen familiepark

Fra Haugesund går turen videre over Karmsund bru (og sundet tidligere kalt «Nordvegen» som Norge har fått navnet sitt fra). Første stoppested på Karmøy er Minigolfen familiepark, Europas største og mest moderne minigolfanlegg.

Hver bane har et eget tema og både barn- og voksne konkurrerer blant kyr, sauer, høns og gjess.   

Minigolfen familiepark på Karmøy

Morsomme dyr på Haugaland zoo

Og har statistene på minigolfbanen gjort deg ivrig på å se ekte dyr? Mindre enn 10 minutters kjøretur unna minigolfbanen, ligger Haugaland Zoo – en vaskeekte dyrehage på hele 41 mål. Her bor pattedyr, fugler og reptiler blant grønne planter og fine parkområder.

Haugaland Zoo

La barna prøve seg som viking for én dag!

I umiddelbar nærhet til Haugaland Zoo finner du også Vikinggården på Avaldsnes hvor fyrster og konger kontrollerte skipstrafikken gjennom Karmsundet (Nordvegen) i 3000 år.

Det var også her Harald Hårfagre hadde kongsgård.

Hele området er rekonstruert etter slik det så ut her i Vikingtiden, og alle besøkende kan få prøve seg som «viking for en dag».

Hvordan var det å være barn i vikingtiden; hva lekte de med, og hvordan klarte de å bli sterke nok til å bære sverd og tunge skjold? Og hvorfor ville egentlig vikingkongene bo akkurat her på Avaldsnes?

Og så trenger man jo virkelig ikke å dra til sydligere strøk for å oppleve kilometer av hvite strender.

Vi har derfor avsluttet denne ruta med et besøk til Åkrasanden – Norges flotteste sandstrand.

Barnevennlige Åkrasanden byr på store opplevelser for barn i alle aldre.

Her finnes langgrunne alternativer for de minste, eller bølger og stupebrett for de litt større.

Alt på deilig, hvit sandbunn.

Arrangér en sandslottkonkurranse, spill fotball, barbeint i sanden eller nyt kveldsmaten til lyden av bølgeskvulp.  

Tips! Prøv deg også på eventyrjakten i Skudeneshavn, Åkra, Visnes og Kopervik Vi ønsker deg en fortryllende fin bilferie med barna i sommer!

Utforsk mer
Norgeskart