5eecd900296658d043def9d2_hoytoglavt

Ferietid med de minste

Det er ikke alltid man trenger reise langt for å oppleve en hel verden. Det store eventyret kan nemlig være nærmere enn du tror.

Området ved Haugesund og Ryfylke er fylt med naturopplevelser og aktivitetstilbud. En utflukt til ei øy, en fjord eller en fjelltopp like i nærheten kan gi fine reiseopplevelser for både store og små. Det er ikke alltid vi skal reise langt for de varige ferieminnene.

For de minste er de nære tingene som en oppdagelsesreise. Å vandre i fjæra kan være som en ekskursjon. Å fiske etter krabbe kan være som en skattejakt. Og en solfylt dag på stranden kan være som en tur til Syden. Men av og til er det hyggelig å gjøre noe nytt, sammen. Dra et sted vi ikke har vært før, se noe vi ikke har sett før eller lære noe vi ikke visste fra før. Da er det godt å vite at det finnes et hav av muligheter – like i nærheten.

Her er noen idéer til de gode opplevelsene sammen med de minste og de omtalte steder er merket av på kartet nederst. Kanskje dette kan være en idé for sommerens rundreise?

FOTO: KRISTOFER RYDE

Havbruk og lakseoppdrett

I tusenvis av år har mennesker søkt til Røvær, og i de senere årene har det vært drevet havbruk på øya. Røvær Havbrukssenter viser hvordan landet vårt har utviklet seg til å bli en verdensledende produsent av laks. Her får vi lære om havbruk, historie, miljø og naturforhold. Det er skjermer for fordypning,spill og aktiviteter, noe som gjør besøket ekstra gøy for de minste. Det er gratis å besøke senteret, og det er også mulig å kjøpe billetter til en rib-turut til havanlegget.

Det går hurtigbåt fra Haugesund sentrum og turen tar 25minutter.

Se rutetider her

FOTO: ELIN THORSEN

Laksetrappene i Suldal

Ikke all norsk laks er oppdrettslaks – og det kan barna få se i Laksestudioet i Suldal. Den 22 km langelakseelva Suldalslågen renner nedover dalføret fra Suldalsvatnet og munner ut i Sandsfjorden i Sand sentrum. Og her, ved laksetrappene i Sandsfossen på Sand, finner vi Laksestudioet. Den nederste delen av bygget ligger under vann, slik at besøkende kan se fisk på vei oppover trappene. Gjennom to store vinduer kan barna se laksen i den perioden de kommer for å gyte, fra juli til september /oktober. Her finnes også mye sjøørret å se.

FOTO: LISE BJELLAND

Tilbake til forhistorien

Tar dere turen til Forsand i Ryfylke, kan dere dra tilbake i tid i Fortidslandsbyen Landa. Her viser nemlig de arkeologiske funnene en 2 000 år lang historie, fra bronsealder og folkevandringstiden.

Her er det et stort aktivitetstilbud til barn i alle aldre, som kan få lære å skyte med pil og bue, lage sitt eget smykke i rav eller dreie en krukke i keramikk. Det er også anledning til å steke pinnebrød og pannekaker over ild, ri på hest, leie kajakk og sykkel, samt dra på fisketur med mer. Fortidslandsbyen ligger nært de storeattraksjonene i Ryfylke, som Preikestolen og Kjerag, og overnatting tilbys på Landa camping.

Kle deg ut som en viking

Avaldsnes kan barna bli kjent med vår vikinghistorie. Dette regnes som Harald Hårfagres viktigste kongelige sete, hvor vikingkongene kontrollerte veien mot nord, Nordvegen.

Ved middelalderkirken, Olavskirken, er det et historiesenter og østenfor kirken er det en rekonstruert vikinggård som du kan besøke om sommeren. Her kan barna kle seg ut som vikingene og lære mer om hvordan livet var i vikingtiden.

Opplev dyr fra hele verden

Haugaland Zoo ligger på Karmøy og er Rogalands eneste dyrepark med eksotiske dyr. Den 41 mål store parken har rundt 60 arter av pattedyr, fugler og reptiler. Parken består av et kupert landskap med trær, blomster og utkikkspunkter til store deler av parken.

Her kan barna få se dyr som alpakka, kenguru og hvitøret silkeape, men også reptiler som slanger, iguaner og skilpadder med mer.

FOTO: HAUGALAND ZOO

Opp i tretoppene

I Nedstrand finner vi klatreparken Høyt og lavt, som er en park med zipline og ulike typer løyper i trærne, med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Løypene er laget av vaiere og tauverk som er bygget inn i det naturlige terrenget. Slik kan du og barna ta dere opp i høytoppene og se verden fra en annen vinkel.

De ulike løypene er tilrettelagt barnas størrelse, der minstekrav er en høyde på 80 cm. Det er også mulig å overnatte i glamping-telt, med fokus på komfort og unike opplevelser tett på naturen.  

FOTO: HØYT OG LAVT NEDSTRAND

Minigolf for hele familien

Minigolfen familiepark på Torvastad tilbyr aktiviteter for store og små. Her spilles det minigolf på tre ulike baner, både innendørs og utendørs. I parken foregår spillet blant blomster og grillhytter. I de gamle gruvene på Hauske kan dere spille minigolf og jakte på edelt metall. Om været er ruskete og vått, er det også mulig å spille innendørs på Gården. Her er det ni hull i tørre omgivelser på løa.

FOTO: MINIGOLFEN FAMILIEPARK

Gåtur blant tusser og troll

I Årdal kan dere ta barna med på tur inne i skogen, blant tusser og troll. Eventyrskogen er en sti som er en tilrettelagt liten rundtur. Her vil dere vil gå gjennom flere, visualiserte eventyr i løpet av en times tid. Det er plassert ut skilt langs stien og figurer mellom trærne og det hele er til stor underholdning for hele familien. Hele turen er på ca.1,5 km.

Skogen ligger i Årdal i Ryfylke. Følg skilting fra byggefeltet i Dalane i ca. 1,2 km.

FOTO: MINIGOLFEN FAMILIEPARK

Vannmoro ute og inne

I Sauda ligger Saudahallen med svømmehall og badeanlegg – et frydefullt sted for alle som setter pris på vannleker og badeliv. Her er det et 25 meter stort basseng med en 35 meter lang vannsklie. Det er stupebrett, klatrevegg og andre lekeapparat.

Utendørs vil dere kunne svømme i et oppvarmet basseng, med både bobler, motstrøm og massasje for nakke og rygg. Dette er med andre ord stedet å dra for både voksne og barn som setter pris på de muligheter et badeanlegg kan by på.

FOTO: SAUDA FERIE OG FRITID

Ekskursjon til Jørpelandsholmen

Jørpelansholmen er et trivelig friluftsområde lett tilgjengelig med bro og et fint sted å ta turen med de minste. Her er det tilrettelagt for den som kommer med båt, og for den som vil utforske øya til fots. En 2,1 km lang tursti fører rundt øya og det finnes gode fasiliteter på øya.

Her er det tilrettelagt med blant annet gapahuk og en 12 hulls frisbeegolf bane. Fra øya er det også utsikt til Klungholmen og kunstverket Solspeilet, som er dekorert med historiske symboler, runer og ornamenter fra blant annet Osebergskipet fra Vikingtiden.

FOTO: KRISTOFER RYDE

Utforsk mer
Norgeskart