Historisk ferieparadis ved Preikestolen

Er 2020 året du endelig skal oppleve Preikestolen? Gjør en helg ut av turen! La familien prøve sin første natt i hengekøye under åpen himmel, oppdag ekte helleristninger og rund av dagen med en halvtime i en flytende badstu. Er du kanskje også hageinteressert? Ja, da er Strand kommune et must.

Knappe 20 minutter fra Stavanger sentrum, i andre enden av verdens lengste undersjøiske tunnel, ligger en sjarmerende, frodig og historietung kommune med masse å melde. Dersom du kommer fra sør, anbefaler vi ferjesambandet Lauvvik-Oanes, og Rv. 13 Nasjonal Turistveg Ryfylke, som starter ved Oanes.

Preikestolen – versjon «full pakke»

Når verdens kanskje aller mest imponerende utsiktspunkt ligger i kommunen, er det nesten umulig å ikke la den åpne ballet. Flere hundretusen tilreisende opplever hvert år den magiske utsikten over Lysefjorden fra det berømte fjellplatået. Preikestolen er blitt kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkt av både CNN og Lonely Planet.

Ved starten av fotturen opp til Preikestolen, ligger Preikestolen Basecamp. Fjellstua ligger vakkert til ved vannet og tilbyr hotellrom, eller en minnerik natt i hengekøye under åpen himmel. Stedet leier ut utstyr til padling, klatring, SUP-brett, kano, rappellering og zip-line. Man kan også bestille seg en guidet vandretur, eller booke seg inn på én av de flytende badstuene på Revsvannet.

Frodige Flor & Fjære

Selve stedsnavnet Strand er gjerne den mindre uttalte fetteren til sine godt kjente naboer over fjorden, Stavanger og Sandnes. Mange har likevel – kanskje uten de vet det, allerede et forhold til flere attraksjoner enn Preikestolen i kommunen. Den velrennomerte botaniske hagen Flor & Fjære ligger nemlig også i Strand, helt sør på øya Hidle. Her finnes svimlende 50 dekar med eksotiske planter. Visste du at det hvert år plantes hele 50.000 sommerblomster her? Stedet har egen restaurant og båtforbindelse som frakter gjester til og fra. Rett og slett en unik opplevelse og et must for alle som er glad i hage og blomster.

Ta med barna til Jørpelandsholmen

For familier med barn er Jørpelandsholmen et vakkert friluftsområde å anbefale. Du kommer deg dit ved å ta deg over gangbroen «Staalverksbruå», rett utenfor Jørpeland sentrum. Øya er tilgjengelig for den som kommer med båt, og vil du oppleve øya til fots finnes en 2,1 kilometer lang tursti rundt hele. Jørpelandsholmen har gapahuk, badeplasser, badebrygge, HC-toalett, friluftsscene og 12 hulls frisbeegolf bane. Det er også mulig å leie guidet kajakktur rundt holmen.

I skjærgården utenfor Jørpeland finner du Norges egen Stonehenge, Solspeilet. Solspeilet er omkranset av 12 bautasteiner, hver med diameter på åtte meter. Kunstverket ligner en egyptisk pyramide og er dekorert med historiske symboler, runer og ornamenter fra blant annet Osebergskipet fra Vikingtiden. Solspeilet kan ses fra turstien på Jørpelandsholmen.

FOTO: KRISTOFER RYDE

Helleristningsfeltet på Solbakk

Strand er et eldorado av historiske monumenter – flere helt tilbake til vikingtiden og bronsealderen. Her finnes godt bevarte spor av forfedre fra som har levd sine liv i dette området i ulike tidsepoker. Blant annet finner du her helleristninger av 40 skipsfigurer som antas å være omlag 2500 år gamle. Helleristningene er markert med rødmaling og området er lett tilgjengelig.

Mer historie og vakre parkområder finnes i Tau i Tou Villa og Mølleparken. Dette praktfulle, engelskinspirerte hageområdet ble oppført tilbake i 1850 og er nok et obligatorisk stoppested for alle hageinteresserte. Parken er åpen for publikum hele året, og dukker du opp på en søndag i sommersesongen kan du shoppe kunstskatter og deilig bakverk i løa på området.‍

FOTO: KRISTOFER RYDE

Gjestehavn og kaffe i sentrum  

Da gjenstår bare ett spørsmål, hvor kan jeg parkere? Tau og Jørpeland har begge flotte gjestehavner for deg som vil besøke oss med båt. Sistnevnte har også småbåthavn med strandpromenade, servicebygg, vinmonopol, turistkontor, ulike spisesteder, samt golfbane og campingplassnært ved.

I Jørpeland sentrum finner du en trivelig handlegate, hyggelige steder for å nyte en kaffekopp eller et velegnet spisested for å avrunde oppholdet med en bedre middag. I sentrum ligger også bobilparkering med gode sanitærfasiliteter.

Utforsk mer
Norgeskart