5ef30caa4d5ba374af11be91_028383_Helikopterfoto_20080522_Svandalsfossen

Opplev eventyrlige Sauda i sommer

I Sauda ligger spektakulære turløyper og vakre fossefall i gangavstand fra småbyidyll og utendørs badeland. Pakk med deg unger, besteforeldre og eventyrlyst, her er noe for alle!

Sauda er en gjestfri og varm bygd som i generasjoner har verdsatt gode besøksopplevelser. Bygda har gjerne vært mest kjent som vinterdestinasjon, men de senere år har saudabuen jobbet fram et imponerende utvalg sommerattraksjoner som gjør stedet til et ypperlig reisemål hele året.

Blant attraksjonene finner du badeland med deilig utendørsbasseng, Norges kanskje peneste golfbane, et mangfold turløyper og vakre Allmannajuvet, en arkitekturperle med «noko attåt».‍

Utebasseng i sentrum

Sauda sentrum har noe så unikt som eget utendørsbasseng med 33 grader hele året. Her kan du bade under åpen himmel, nyte et boblebad, teste motstrømssvømming eller mykne opp med en deilig vannmassasje. Badeanlegget har også 35 meter vannsklie, stupebrett, klatrevegg, barnebasseng og andre lekeapparater.

Knyt joggeskoene og ta inn fjellet

Er du ute etter naturopplevelser har Sauda tilrettelagt hele 26 ulike turløyper med varierende vanskelighetsgrad. Majestetiske Hovlandsnutener en tilgjengelig og allsidig fottur fra fjord til fjell som passer de aller fleste. Turen opp kalles Sagastien og byr på eventyrskog, sherpatrapper og panoramautsikt fra hytta på toppen. Eventyrskogen alene er verdt turen og er et obligatorisk besøksmål for barnefamilien. Før de bratteste stigningene til Hovlandsnuten er det laget en fantasiskog med utskårne dyr og fantasitroll som er plassert ut i naturen. Her er også satt opp en gapahuk like i nærheten.

Også sherpatrappene er et skue i seg selv. Sherpaer fra Nepal la sommeren 2018 trappetrinn og hellesteiner i rekordfart, og knappe tre uker etter oppstart hadde Sauda fått nye steintrapper ved Svandalsfossen.

Gruvedrift omgjort til landemerke

Begynnelsen på industrihistorien i Sauda startet med gruvearbeid. Allmannajuvet er en del av Nasjonale turistveger og gir et guidet innblikk i gruvedriften som en gang fantes her. Gjennom sommersesongen kan du gå den én kilometer lange gruvestien og videre 600 meter inn i fjellet. Den verdenskjente arkitekten Peter Zumthor fikk i oppdrag å utforme museum og opplevelsesbygg tilknyttet de gamle gruvene, og dagens anlegg sto klart i 2016. Zumthor beskriver selv byggene som monument for arbeiderne som levde og døde der.

En annen vakker attraksjon langs den nasjonale turistvegen er Svandalsfossen. Fossen er med sin massive vannføring et mektig syn og det er mulig å klatre 540 trappetrinn helt oppunder det buldrende fossefallet.

Golfbane i landlige omgivelser

Sauda er også et golfeldorado. Sauda golfbane er en langt-over-gjennomsnittet idyllisk 9-hulls skogsbane med krevende fairwayer i kupert terreng. Banen er selvbetjent og ligger i uforstyrret fjord- og fjell landskap mellom innsjøen Rødstjødna og Saudafjorden, knappe tre kilometer fra Sauda sentrum. Golfbanen har i tillegg driving range med flyteballer og utslag mot Rødstjødna. 

Shopping og overnatting

Om ønsket for ferien ganske enkelt er å loffe rundt i sentrumsgater, spise god mat og ta livet med ro, har Sauda sentrum handlegater med godt utvalg av butikker og spisesteder. Midt i sentrum ligger også Kløver hotell med egen pub og restaurant. For den som ønsker å bo rett i vannmunningen tilbyr Sauda Fjord Camping hytteleie ved fjorden i Saudasjøen, heller ikke dette langt unna sentrum. Sauda Fjord Campingtilbyr utleie av båt, trøbåt og fiskeutstyr.

Utforsk mer
Norgeskart