5eecd892d3b86f69c50620da_skap-eventyrlige-sommerminner

Skap eventyrlige sommerminner

Vi trenger ikke dra langt for vakre solnedganger, storslåtte utsiktspunkt og spektakulære naturopplevelser. Legg ferien til Preikestolens hjemtrakter og skap eventyrlige sommerminner!

Ryfylke er kjent forsin råe natur og er et område oppdaget av verden for lengst. Benytt sommeren til å feriere blant ikoniske utsiktspunkt, med tilrettelagte opplevelser tett på naturen.

Følg vår guide til spektakulære naturopplevelser og spennende aktiviteter i og rundt Haugesund og Ryfylke. Her kan du oppleve fjell og daler, utforske fjord og hav i kajakk, ribbåt og i kano. Eller hva med å fiske laks, besøke et meteorsted eller supe på havet lengstvest?  

Se kartet nederst for reiserute.

FOTO: SKAARNESHEIMEN RAW OCEAN LODGE

Opplevelser i Lysefjorden

Har du ennå ikke stått på toppen av Preikestolen? Da er kanskje dette året! Et lite tips: Om du vil du sikre deg en minst mulig folksom topptur, dra på soloppgangstur – før sola og de fleste andre har stått opp!

Benytt også anledningen til en tur til Kjeragbolten – denne store steinen som har kilt seg fast mellom to fjellsider. Turen opp dit er noe mer krevende, men utsikten minst like fascinerende. Det er også veien som fører dit fra Lysebotn: Her snor hårnålssvingene seg tett i tett oppover mot parkeringsplassen. En opplevelse å kjøre, uten tvil!  

Legger dere turen innom bygda Flørli omtrent midtveis i Lysefjorden, kan dere også få med dere turen opp verdens lengste tretrapp! For fjordnære opplevelser, som kano, kajakk, sup og pedallbåt, legg turen til Preikestolen Basecamp. Her tilbys også overnatting i ulike prisklasser og kategorier. Og legg gjerne turen innom Jørpeland like ved, der dere kan bli med på guidede padleturer rundt Jørpelandsøyene. Balsam for sjelen!

OUTDOORLIFE NORWAY

Laksefiske, elveekspedisjon og fjellturer

Dra videre nordover og stopp i Hjelmeland for en ny tur opp i høyden. Her ligger Skomakernibbå på 700moh., med nydelig fjordutsikt og en høydeforskjell på ca. 400 meter. Turen er på 12,2 km og dere bør beregne rundt seks timer tur/retur. Sjekk dernest inn på Mo Laksegård i Sand, hvor dere kan roe ned tempoet, teste fiskelykken, dra på villmarksleir og elveekspedisjon, for å nevne noe.

Når dere er klar for å dra videre, pass på å få med dere en tur innom industribygda Sauda og en topptur i norrøne spor opp til Hovdalsnuten. Denne turen tar ca. 4 timer tur/retur og fra toppen får dere Saudas videste fjordutsikt.

FOTO: LISE BJELLAND

Aktiv i Åkrafjorden

Fortsett turen mot Haugesund via Røldal og en stopp i Fjæra ved Åkrafjorden. Her venter flere magiske fjordopplevelser og mange muligheter. Langfossen er ikke mulig å gå glipp av: fossen er kåret et av verdens vakreste fossefall og bilveien vestover vil føre dere så og si gjennom fossefallet. Men hvorfor bare se den fra veien, når dere kan følge den gamle stølsveien til toppen av fossen? For høyt der oppe venter spektakulær utsikt over Åkrafjorden og halvveis opp får du også kommet tett på fossefallet. Men vær forsiktig – naturkrefter som dette skal man ikke leke med!

Området her innbyr også til sykkelturer på gamle veier over historisk grunn. Eller hva med  traktorsafari, der dere kan få oppleve gårdene, dyrene og naturen på den veiløse siden av Åkrafjorden? Men også her kan det våte element oppsøkes på nært hold. Lei en kano og legg ut på padletur ved idylliske Rullestadvatnet, omgitt av fjell og fosser.

FOTO: MATTIAS FREDRIKSSON

Havsnært i Haugesund og Karmøy

Lengst vest og ut mot havet venter Haugesund og øyene utenfor. Her holder Ravnafloke og deres rib-båter til. Slik kan dere oppleve skjærgården utenfor Haugesund, med holmer og skjær. I Haugesund er det gode muligheter for å sjekke inn på et av byens mange hotell. Men om overnatting nærmere naturen frister mer, finner du Haraldshaugen Camping nært både bysentrum og tett på havet. Her har du utsikt ut mot Nordsjøen og Sletta, med flotte turstier langs kysten.

Eller foretrekker du å bo i en eco-lodge, tett på en av Karmøys fineste sandstrender? Legg i så fall turen til  Raw Ocean Lodge ved Sandve på Karmøy. Her tilbys også aktiviteter som surfing og suping.

FOTO: SKAARNESHEIMEN RAW OCEAN LODGE

Glamping med utsikt

Avslutt rundreisen en stopp i Nedstrand, for en tur opp til Tysværs egen «Trolltunga». Langt fra så stor og definitivt en mindre krevende tur – men nettopp derfor en perfekt avslutning på en aktiv rundreise. Fra toppen får dere utsikt mot Boknafjorden og havet i vest.

Like i nærheten finner dere klatreparken Høyt og lavt, med tilbud om zip-line og luksus-camping med fjordutsikt. I en seng, omgitt av fjord og fjell, er vel ikke dette den verste måten å avslutte rundreisen på?

FOTO: HØYT OG LAVT NEDSTRAND
Utforsk mer
Norgeskart