5eece0519315b49197b1a805_bilde2

Unik overnatting tett på naturen

Bryt ut av hverdagens rutiner og opplev naturnær overnatting, velvære og deilig lokalmat. Legg turen til de skjulte perlene på Haugalandet og i Ryfylke!

Bruk sommeren til å utforske fjordene, øyene og innlandets mange spennende og varierte overnattingsmuligheter. Book dere en natt eller to på et fyr, sov i et luksustelt eller vurder overnatting i en lavvo.

Dra på guidede turer i fjellet, hent frem fiskestanga eller bli med på en time yoga i naturnære omgivelser. Kort og godt – opplev en kortreist bit av det gode liv.

FOTO: KARIANNE KLOVNING

Øyferie

En båttur unna Haugesund finner dere øyene Utsira og Røvær, begge øyer med tilbud om både overnatting og opplevelser tett på havet. Røvær har historie helt tilbake til Vikingtiden, og under det store sildefisket kunne det bo så mange som 20 000 fiskere på Røvær.

I dag bor det bare rundt 100 mennesker her – og naturen byr på mange fine opplevelser. Her kan dere overnatte på Røvær Sjøhus, som tilbyr rom med havutsikt. Og på Røvær Sjøhus kan dere få servert komle middag sommeren gjennom.

Utsira kan dere overnatte i både leiligheter og rom tett på naturen og havet. Her kan dere gå på jakt etter gatekunst i vill natur, padle i kajakk og se på fugler. På Damsgård er det lørsdagskafé, den lokalekaféen og puben heter Dalanaustet og i fyrkaféen er det åpent hver dag om sommeren.  ‍

SCOTT SPORLEDER

Fyrferie

Utsira fyr er landets høyest liggende fyr, på 68 moh. og er Norges eldste metrologiske stasjon i sammenhengende drift. Her kan dere overnatte i en av fyrvokterboligene, i Severings hybel, i kunstnerboligen eller få med deg en annerledes overnatting i den lille hytta ved navn Nyperosa.

Høyevarde Fyrhotell har historie tilbake til 1700, som et viktig fyrtårn ved den historiske Nordvegen. Det 60 mål store naturlandskapet skjuler en spennende historie, og i dag ligger fyret som en uberørt perle i vakre naturomgivelser på Hydros anlegg på Karmøy. Privatpersoner kan sjekke inn her i juli og nyte av stedets ro, komfortable rom og et kjøkken som serverer lokale råvarer fra sjø og land.

Det gamle fyret Ryvarden er i dag kulturhus, med galleri og kafé.Beliggende en halvtimes spasertur ut mot havet fra Mølstrevåg, er dette en populær utfartsdestinasjon for områdets innbyggere. Men også her er det overnattingsmuligheter i fyrmesterboligen, tett på havet. Geitungen fyr er et av landets yngste fyr, og ble tent første gang i 1924. Fyret har i dag åtte rom. Dette er et av flere fyr og overnattingsteder langs kysten som DNT eier eller disponerer.

FOTO: KARIANNE KLOVNING

Toppturferie

Tett på fjelltoppene rundt oss, finner vi både komfortabel overnatting med rom for unike minner. Går turen til Himakånå, kan dere sjekke inn på Nedstrands eget glamorøse campingsstilbud. For her kan dere glampe tett på fjord og fjell, og sove godt i luksustelt med hotellstandard.

Planlegger dere en tur til Preikestolen i sommer, finnes det også gode muligheter for overnatting – like i nærheten. Hos Preikestolen Basecamp finner dere hotellkomfort i Fjellstua, men også rimeligere overnatting i Preikestolhytta og Vatnegården. Eller hva med en natt i Hikers nest eller Vanncampen? Tettere på naturen kommer dere ikke!

Den veiløse bygda Flørli er kjent for verdens lengste tretrapp, med sine 4444 trappetrinn langs rørgata opp Troppekosnuten. Bygda byr også på gode overnattingsmuligheter, med leiligheter, camping og vandrerhjem.

Eller hva med den arkitektoniske perlen Skåpet, som er en selvbetjeningshytte designet av Estonian Koko Architecture + Design. De seks sovehyttene og oppholdshytta er plassert i et tun, omgitt av fjelltopper og ligger som innfallsporten til rutenettet i Frafjordheiene på sørsiden av Lysefjorden.

Skåpet er første overnatting på fotturen Lysefjorden Rundt, som er en sammenhengende ukesvandring rundt hele Lysefjorden. Turen går innom Preikestolen, Kjerag og Flørlis 4444 trappetrinn.

FOTO: MARIUS DALSEG

Gårdsferie

Ta tiden tilbake og nyt det enkle livet på en historisk gård. Hos Haukali 33/3 i Ryfylke kan dere booke dere inn på en autentisk opplevelsesferie, med unik natur og bo-opplevelse á la 1850. I Husmannshuset kan dere låne klær fra 1850 og knipse «historiske bilder» til minne om oppholdet. Dere velger selv om dere ønsker å få økologisk, kortreist gårdsmat servert, eller lager den selv, som i 1850.

Dere kan dra på fisketur i robåt, hente urter og grønnsaker fra hagen, være med dyra og bli med på fortellerstund om livet i Norge og Haukali rundt 1850.

I Nedre Vats ligger Nesheimtunet, et familiedrevet overnattingssted på grunnen der rester av gravhauger fra bronsealderen fortsatt er å se. Gården har vært i samme slekt siden 1400-tallet og består i dag av det 150 år gamle Oldemors hus og en nyrestaurert løe fra 1781. Her drives det med ammeku, utegris og gardsturisme.  

Her kan dere overnatte i nostalgiske omgivelser og få servert hjemmelaget mat servert fra gardens egen produksjon. Overnattingsmulighetene spenner fra tilbud om å sove i en lavvo, i den gamle løa eller i det 150 år gamle Oldemors hus. Her kan dere dra på båttur, fisketur eller ta dere en padletur i kano. Eller enkelt og greit – nyt helgen sammen med din kjære og kanskje en god bok i idylliske omgivelser.

FOTO: KRISTOFER RYDE
Utforsk mer
Norgeskart